Lékárna U Pivovaru - Přerov Lékárna v Přerově na Komenského ulici 40, naproti Pivovaru

Kojení a jeho výhody

Kojení miminka je niterný a intimní zážitek, který obohatí život Váš i Vašeho dítěte.

Proč kojit?

Mateřské mléko obsahuje vše, co dítě potřebuje ke správnému prospívání: vodu (hlavní složku mateřského mléka), bílkoviny, tuky, uhlohydráty, minerály, vitamíny a železo. Vždy má správnou teplotu, i když jste mimo domov. Je sterilní a levné. Mateřské mléko má také další přínosy, a proto je lepší než náhradní mléko: poskytuje dítěti imunitu a protilátky, které jsou tvořeny tělem matky v boji proti bakteriím a patogenním látkám. Tento způsob ochrany je pro dítě důležitý, protože jeho imunitní systém se neustále vyvíjí. Obzvláště mlezivo obsahuje mnoho imunoglobulinů, které v imunitním systému plní funkci protilátek. Význam mateřského mléka nabývá stále větší důležitosti i v oblasti prevence alergií, protože výskyt nesnášenlivosti potravy a alergií u novorozenců se zvyšuje. Mnoho novorozeňat nesnáší bílkoviny obsažené v kravském mléce. Proto je výlučné kojení v období prvních 6 měsíců dítěte výbornou prevencí před výskytem alergií.

Výhody kojení

Přednosti kojení pro dítě:

  • přirozená snadno stravitelná výživa
  • mateřské mléko obsahuje protilátky – působí protizánětlivě
  • nižší výskyt alergických nemocí
  • snížení rizika náhlého úmrtí novorozenců
  • pohyby úst, čelisti a jazyka během sání mají přirozený vliv na rozvoj řeči
  • mateřské mléko je komplexní tekutina, která plně odpovídá měnícím se potřebám rostoucího dítěte
  • mateřské mléko má vždy správnou teplotu, je připraveno pro dítě - kdekoliv a kdykoliv
  • kojení je intimní zážitek, který obohatí život matky a dítěte, rozvíjí jejich citový vztah


Přednosti kojení pro matku:

  • rychlejší zavinování dělohy po porodu s minimálním krvácením
  • snížení rizika výskytu rakoviny prsů a vaječníků
  • méně stresu díky možnosti okamžitého podání mateřského mléka
  • finanční i časová úspora
  • rychlejší získání původní postavy před porodem
  • snížení absence matek v zaměstnání, neboť kojené děti jsou obecně zdravější

 Problémy s produkcí mléka

Dostatečně kojené dítě je spokojené, živě reaguje a budí se několikrát za den. Má dost pomočených plen (6-8 za den, po 4. měsíci 4-6). Stolice je zpravidla 3-8x za den, typického vzhledu, připomínající vajíčka vařená na měkko (zelená stolice bývá u dětí, které jsou kojeny příliš krátce vždy z obou prsů, kdy dostávají jen přední mléko bohaté na mléčný cukr – laktózu).

Nadbytek mléka

Některé maminky mají pocit, že mají příliš mnoho mateřského mléka. Při nadbytku mateřského mléka byste měla omezit příliš časté odsávaní mléka pomocí odsávačky, neboť obecně platí: čím častěji odsáváte, tím více mléka se Vám tvoří. Mezi přirozené způsoby omezení produkce mléka patří např. vypití 2 až 4 šálků mátového nebo šalvějového čaje. Po ukončení kojení chlaďte prsy (např. pomocí chladivých zábalů) asi po dobu 20 minut, čímž dojde ke zpomalení produkce mléka. Tvorba mléka se může zvyšovat s rostoucími požadavky dítěte. K prvnímu nárůstu potřeb dítěte dojde asi 10. den po porodu, druhý nárůst nastane přibližně za měsíc a třetí asi za 12 týdnů po porodu.

Nedostatek mléka

Může se Vám zdát, že dítě pije z obou prsů a stále není spokojené. Jak byste měla postupovat? Nezačínejte dítě ihned krmit z láhve. To by bylo prvním krokem k zahájení procesu odstavení miminka. Dítě hladové nebude, neboť Vaše tělo je schopno vyprodukovat během 1 hodiny asi 50% množství mléka, které bylo vytvořeno při posledním kojení. Jestliže budete dítě přikládat častěji, asi každé 2 hodiny během 1 až 2 dnů, produkce mléka se zvýší. Stejný účinek má pravidelné odsávání mateřského mléka pomocí odsávaček mateřského mléka. I zde platí pravidlo: čím častěji odsáváte, tím vyšší je tvorba mléka. Zvolte odsávačku, která budu nejlépe vyhovovat Vaším potřebám a zaručí Vám tak pohodlné a bezpečné odsávání. Je však velmi důležité, abyste si během dne odpočinula, jedla pravidelně vyváženou stravu a měla dostatek času věnovat se svému dítěti. To však není možné bez podpory partnera, přátel či příbuzných.

Celý článek je vyjmut z webových stránek firmy MEDELA, od které máme zapůjčenou odsávačku mateřského mléka, abychom i maminkám zpřístupnili její služby. Více si můžete přečíst zde: http://www.medela.cz

Z naší nabídky vybíráme

  • ANTIKONCEPCE LEVNĚJI

    Pro zákazníky máme vždy něco navíc. V naší lékárně Vám nabízíme výběr hormonální antikoncepce pro ženy se slevou 12% z běžných prodejních cen.

  • VÝHODNÉ CENY

    Nabízíme slevu 10% na léky vázané na recept, které si zákazník v plné výši hradí sám.